Twee-teken

Of je nu op vakantie bent of thuis, wanneer je de taal niet spreekt, moet je jezelf met handen en voeten zien te redden. Positieve gebaren kunnen in andere culturen als vulgair of beledigend worden gezien. Om ervoor te zorgen dat je tijdens jouw vakantie niet met een blauw oog rondloopt, presenteren wij je hierbij de gekste handgebaren en hun betekenis.

Duim omhoog
Duim omhoog

In Nederland zijn we gewend om onze duim op te steken wanneer we iets goed vinden. In Centraal-Europa wordt het teken echter gebruikt om langs de weg te liften. Wees voorzichtig, want in veel mediterrane landen, Rusland, het Midden-Oosten en delen van Afrika en Australië wordt hetzelfde gebaar gezien als een obscene belediging. In Turkije wordt het gebaar zelfs beschouwd als uitnodiging voor homoseksuele praktijken.

Op de hand slaan
Op de hand slaan

Wilt u ruzie? Vouw dan een vuist in de palm van je hand. Dit teken staat in een groot gedeelte van Europa en Noord-Amerika voor een uitdrukking van woede. In gespannen situaties kan dit teken nog wel eens voor problemen zorgen. In het Midden-Oosten wordt dit gebaar gezien als een uitnodiging tot seks, terwijl het gebaar in West-Afrika betekent dat je ergens mee akkoord gaat.

‘Victory teken’
Victory-teken

In veel westerse landen is het V-teken een symbool voor de vrede. In Griekenland betekent het echter ‘loop naar de hel’. Toon je het teken met de rug van uw hand naar voren dan komt je in Groot-Brittannië en Australië in de problemen. In deze landen is het symbool nog aanvallender dan het opsteken van de middelvinger. In Oost-Aziatische landen wordt het gebaar echter gebruikt op foto’s of video’s om zo een glimlach te benadrukken.

Ok-teken
Ok-teken

Het is niet overal mogelijk om met dit handgebaar aan te tonen dat bijvoorbeeld het eten goed gesmaakt heeft. In Turkije heeft het teken een seksuele betekenis. In België, Frankrijk en Tunesië is het gebaar een belediging en betekent het dat iemand een ‘nul’ is. In Zuid-Europa is het net zo erg als het opsteken van een middelvinger.

 

‘Hoorn’-symbool
'Hoorn'-symbool

Dat rockt! Het bekende ‘hoorn’-symbool is vooral populair onder heavy metal fans. Minder rock en roll-achtig is het in Spanje en Italië. Daar wordt het teken gebruikt om mannen te beschuldigen van vreemdgaan. In Zuid-Amerika wordt het teken gebruikt ter bescherming van onheil door het oproepen van bovennatuurlijke krachten.

 

‘Neuzenklem’
Neuzenklem

Schrik! Neus eraf… Bij ons is het gebaar bekend als kinderspel waarbij de neus van de ander wordt gestolen. Bij Zuid-Europeanen is het handgebaar eerder bekend als onschuldig plezier. In Brazilië betekent het weer iets anders! Daar staat het topje van de duim voor een vijg en is het, het teken van goed geluk.

‘De vijf’
De vijf

In de Westerse landen wordt het opsteken van vijf vingers voornamelijk gezien als het getal vijf. In het verkeer betekent het in bijna alle landen ook dat men moet stoppen. Wees voorzichtig in Nigeria: Het gebaar maakt de bevolking heel erg zenuwachtig. In hun land wordt het gebaar als een ernstige vloek gezien. Hier kan je dus beter twee handen gebruiken.

 

‘De spreiding’
De spreiding

Een uitgestrekte, gesloten hand met alleen een duim en pink omhoog staat in grote delen van Europa bekend als ‘bellen’. Zuid-Europeanen zien het vooral als een uitnodiging voor een borrel. Op Hawaï wordt dit gebaar ook wel ‘shaka’ genoemd en wordt in verschillende situaties gebruikt. Zo betekent het bijvoorbeeld ‘hallo’ of ‘tot ziens’.

De pink opsteken
De pink

Voor ons heeft dit teken eigenlijk geen betekenis. Heel anders is dat in veel mediterrane landen. Vooral in Frankrijk moet jevoorzichtig zijn! Voor de Fransen betekent deze vinger: “Je kunt me niet voor de gek houden”.  In Zuid-Amerika staat het voor dun en in Italië zelfs voor zeer dun en klein. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Japanners het zien als een symbool voor de vrouw.